Marjon is inmiddels een zeer bekende gast voor de Toeristenschool in Labuan Bajo (Flores, Indonesië). Vol energie en goede verhalen keerde ze in mei terug van haar reis. Een groot deel van haar tijd was haar aandacht bij lopende projecten van EduChild. En niet zonder resultaat. Enthousiast vertelt ze over interessante mensen die ze op haar trip is tegengekomen en de vele mogelijkheden voor samenwerking. Het eiland blijft in ontwikkeling, de lokale bevolking besteedt veel aandacht aan een schoon milieu, afval scheiding, ontwikkeling van toerisme en de kwaliteit van educatie.De overheid zet zich in om inwoners bekend te maken met problematiek rondom afvalmanagement en stimuleren restaurants, bedrijven en hotels om afval te scheiden. Er ontstaan initiatieven van bewoners om het afval te recyclen en opnieuw bruikbaar te maken. Pak Arie Daru bijvoorbeeld, gids en tevens docent Engels, heeft met de hulp van WNF een ‘afvalbank’ opgezet waar de bewoners hun non-organisch afval kunnen inleveren voor geld. Vervolgens wordt een deel van de plastic flesjes, blikjes en glazen flessen door zijn familie en buren hergebruikt om nieuwe gebruiksvoorwerpen te maken voor in en om het huis. Een ander deel van de afval wordt verkocht en verwerkt op Java.
Zoals u weet is toerisme een grote bron van inkomsten voor Flores. Studenten van Universiteit Wageningen zijn afgereisd naar Labuan Bajo voor een toeristenonderzoek, waarbij interessante bevindingen zijn gepresenteerd aan de lokale overheid. De bevindingen bevestigen onze ideeën over de noodzaak om de kwaliteit van scholing van de medewerkers te verbeteren, als het gaat om het beheersen van de Engelse taal en op het gebied van hospitality.
Niet alleen EduChild zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van educatie. EcoFlores Foundation initieert en faciliteert samenwerking voor duurzame ontwikkeling van Flores. Oprichtster Nina van Toulon heeft hiervoor diverse samenwerkingsnetwerken opgericht. Door de samenwerking op te zoeken op velerlei gebied van educatie tot gelijkheid voor mannen en vrouwen, maar ook bevordering van drinkwater, landbouw en milieu, kunnen krachten, kennis en ervaring worden gebundeld. EduChild is lid van het samenwerkingsnetwerk voor educatie, van EcoFlores Foundation.
Momenteel steken we onze handen uit de mouwen voor een project waarbij studenten worden opgeleid in de meubelmakerij. Er is grote vraag naar kwalitatief hoogwaardige en praktische meubels voor in en om het huis, gemaakt door de lokale bevolking. Daar is goed vakmanschap voor nodig. Voor het verkrijgen van de nodige gereedschap hiervoor, zoeken we de samenwerking op met organisaties in Nederland. Gezamenlijk stomen we de welwillende jongeren klaar voor praktische beroepen waarmee ze hun brood kunnen verdienen zoals timmerman, loodgieter, elektricien en metselaar. Dit is nog maar een kleine greep van de nieuwe initiatieven vanuit EduChild op Flores. Op onze nieuwe Facebook pagina plaatsen wij regelmatig berichten. Door EduChild te liken kunt u ons volgen en blijft u op de hoogte van deze ontwikkelingen.