Ons 15-jarig jubileum hebben we gevierd bij de school voor Toerisme in Labuan Bajo. Hoe deze viering in goede aarde viel is goed te zien op onze facebook pagina. Een heerlijke traditionele rijsttafel, klaargemaakt door de studenten van de school voor Toerisme bracht de samenwerkende partijen bij elkaar. Ook hebben we duurzame Dopper-flesjes uitgedeeld aan het management en docenten van de school. Voor studenten werd een facebook foto-wedstrijd georganiseerd, waar ze enthousiast aan deelnamen. De prijs, een restaurant-bon voor twee, ging naar de actieve foto uploader Meltriss.
Accreditatie Hospitality programma voor Toerisme
Goed nieuws voor de Toeristenschool: de Hospitality programma’s zijn door het Ministerie van Onderwijs in Indonesië formeel geaccrediteerd. De school heeft hiermee een voorbeeldfunctie voor het onderwijs in hospitality op Flores en wordt regelmatig bezocht door andere scholen en toeristen.
Financiele steun
Door de formele accreditatie krijgt de school ook meer financiële support van de overheid. Geld wordt voornamelijk besteed aan het uitbreiden en renoveren van faciliteiten en de aanschaf van materialen. En ook de ontwikkeling van projecten om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zoals de Fieldtrips sluit hier heel goed op aan. Het succes van de fieldtrips is enorm! Begonnen wij 2 jaar geleden met een pilot van slechts één groep van 15 studenten, nu starten we het schooljaar 2018-2019 met 6 fieldtrip-groepen. De wens is om volgend jaar het project opnieuw uit te breiden en de school vraagt daarbij om blijvend financieel support. Tevens overweegt de directie om de fieldtrips definitief in het schoolcurriculum op te nemen.
Contact met toeristen
We zien een positieve ontwikkeling bij de school om (jongere) ambitieuze leraren aan te trekken die het goed voor hebben met de studenten en de school. Zowel de leraren en studenten willen heel graag meer interactie met toeristen. Hier willen we ons op focussen, om dit mogelijk te maken.
Onafhankelijk onderzoek fieldtrip-project
Lieke Nieuwenhuizen (HR-consultant) en Jacco Top (docent in onder andere China) besloten een week van hun rondreis door ZO-Azië te besteden aan een goed doel. Zij zochten contact met EduChild en bezochten in Labuan Bajo de Toeristenschool. Hier onderzochten ze geheel belangeloos de impact van fieldtrips op docenten en studenten. De positieve gevolgen van het project zijn voor ons geen verrassing, vooral als het gaat om de ontwikkeling in de Engelse taalvaardigheid van de studenten. De enthousiaste aanbevelingen van Lieke en Jacco zijn uitgebreid, waardoor EduChild de kans heeft om op het rapport voort te borduren.
‘We talked about doing something in return for the communities we visited while traveling. As two outsiders we could look at the school and the fieldtrip project with a fresh eye and see their strengths and weaknesses. Little we were prepared for the warm welcome and cooperation we met at SKMN1. At every turn people went out of their way to help us, accommodate us and accept us as part of a common effort to improve education at SKMN1’, vertellen Lieke en Jacco enthousiast over hun bezoek.
Plannen voor 2019
- Doorontwikkelen en uitbreiden van succesvolle Fieldtrip-project
- Het project ‘extra Engelse lessen’ verder doorvoeren
- EduChild onderzoekt mogelijkheden om samen te werken met Stichting Resirest in het kader van project ‘Koken met Toeristen’.
- Aanbevelingen uit het rapport onderzoeken en mogelijk uitvoeren. Zoals uitbreidingen naar boottrips en of snorkeltrips om de vaardigheden als gids verder te ontwikkelen. Maar ook zien zijn kansen in het uitnodigen van bezoekers van wie de Engelse taal de eerste taal is, het opzetten van een Engelstalige bibliotheek, cooking classes, die we al eerder voor toeristen hebben opgezet en betere contacten onderhouden met het werkveld.